user_mobilelogo

Wizualizacja projektu kuchni. Otwarty plan, półwysep do gotowania, tapeta nawiązująca do fal morskich na ścianie.

Wizualiacja kuchni zaprojektowanej przez iO Project. Widok na półwysep roboczy ze stalowym rusztem oświetleniowym powyżej.

PROJEKT KUCHNI;
Lokalizacja: Łódź;
proj. Urszula Marszałek;
2018.

Kilka słów o projekcie

Kuchnia znajduje się na parterze budynku wolnostojącego i została zlokalizowana w strategicznym miejscu. Z jednej strony otwiera się na pięknie doświetlony salon, z drugiej - sąsiaduje z wejściem, a z trzeciej - jest przestrzenią wydzieloną. Trochę w centrum, a trochę na uboczu...

Podczas projektowania zabudowy kuchennej ważne było znalezienie takich materiałów, które będą dobrze korespondowały z wystrojem części dziennej. Szafki kuchenne pokryte zostały frontami z MDF'u lakierowanego w macie, z uchwytami frezowanymi. Blat pokryty jest dekorem o strukturze ciepłego drewna, podobnie jak boczne elementy szafek, parapet okienny oraz cokół. Ściana ponad blatem wykończona została kafelkami o formie cegiełek, które ułożone zostały we wzór nawiązujący do fal. Motyw morza rozciągnięty został na ścianę pomiędzy kuchnią a przedpokojem. Pokryta została tapetą, na której swobodne bryzgi farby formują wzór nawiązujący do fal rozpływających się na piaszczystej plaży.

Industrialna konstrukcja nad półwyspem kuchennym spełnia funkcję stelaża do podwieszania akcesoriów- patelni, kieliszków, pojemników z przyprawami... Dzięki zbudowanym paskom LED zapewnia również oświetlenie blatu roboczego pod sobą. W dalszej części blat oświetlony jest dyskretnymi, białymi oprawami natynkowymi typu downlight, które nie kolidują z otwieraniem okien.

Najważniejsze okazało się jednak wygospodarowanie miejsca na możliwie wiele szafek. Kuchnia, chociaż pozornie obszerna, nie jest ustawna. Dylemat "okna, czy szafki?" został przez Inwestorów rozstrzygnięty na korzyść okien. Dzięki temu pomieszczenie jest przez znaczną część dnia oświetlone światłem dziennym, ale nie ma w nim miejsca na szafki wiszące. Wszystkie akcesoria kuchenne musiały więc znaleźć miejsca w szafkach stojących.

Projekt kuchni zakłada układ zabudowy w kształcie litery "U". Pomiędzy kuchnią a salonem znalazło się miejsce na półwysep. Dzięki niemu znacznie rozszerzyła się przestrzeń blatu roboczego. Brak nadstawki barowej, czyli drugiego, wyższego blatu, dopasowanego do wysokości hokerów (stołków barowych) spowodował za to, że kuchnia płynnie przechodzi w salon.

 

imagehover1

aranżacja

FUNKCJONALNA

View more

Pomoc w optymalnym zagospodarowaniu przestrzennym wnętrza - wydzielenie pomieszczeń, rozmieszczenie elementów wyposażenia.

imagehover1

Koncepcyjny

PROJEKT

View more

Aranżacja funkcjonalna wnętrza wraz z opracowaniem jego estetyki: kolorystyki, materiałów, elementów dekoracyjnych, meblarskich itp.

imagehover1

Wykonawczy

PROJEKT

View more

Kompletny projekt obejmujący rozplanowanie funkcjonalne przestrzeni, opracowanie wystroju oraz dokumentację w postaci rysunków technicznych dla podwykonawców.