user_mobilelogo

Wyspa kuchenna. Jak zaprojektować

Decyzja uwzględnieniu wyspy w kuchni może wywrócić projekt do góry... dnem. Jak sprawić, żeby wyspa kuchenna nie stała się zawalidrogą?

 

 

Moda na Wyspę

W ostatnim czasie znaczną popularnością cieszy się układ zabudowy kuchennej z tzw. „wyspą”. Na ogół wyspa stanowi element aneksu kuchennego, czyli kuchni połączonej z pokojem dziennym. W układzie takim jeden segment kuchenny znajduje się przy ścianie. Ponieważ jednak ściana ma ograniczoną długość, pomiędzy aneksem kuchennym a salonem konstruuje się dodatkowe szafki, a następnie przykrywa blatem, zyskując dodatkową ilość przestrzeni roboczej. Takie dodatkowe, wolnostojące szafki z blatem potocznie nazywamy wyspą kuchenną.

 

Łącznik pomiędzy strefami we wnętrzu

W odróżnieniu od barków i półwyspów zadaniem wyspy kuchennej nie jest oddzielenie kuchni od salonu. Wyspa stanowi raczej łącznik pomiędzy jedną a drugą częścią pomieszczenia. Może również spełniać funkcję jadalni, jeśli zewnętrzna część wyspy kuchennej pozostanie niezabudowana i wyposażona w przedłużony blat, przy którym wygodnie jest przysiąść.

 

Uwaga! Standardowa wysokość blatu roboczego waha się pomiędzy 85 a 91 cm (mierzonymi od posadzki do górnej powierzchni blatu), a typowa wysokość stołu jadalnianego wynosi ok. 74-78 cm. To ok. 10 cm różnicy! Dlatego traktowanie wyspy kuchennej jako powierzchni stołowej wymaga dobrania krzeseł wyższych, niż dla tradycyjnego stołu. Bezpieczne będą np. taborety o regulowanej wysokości siedziska.

Inną metodą wybrnięcia z sytuacji może być delikatne zróżnicowanie wysokości blatów, które tworzą wyspę. Zestawienie kontrastowych materiałów i gra płaszczyznami potrafią dać fantastyczne efekty!

 


Wyspa nie zawsze wskazana

Niestety, wyspa nie sprawdzi się w każdym wnętrzu. Aby wyspa kuchenna była naprawdę wygodna, powinno się zachować możliwość jej swobodnego obejścia z każdej strony. Przejście wokół wyspy powinno mieć szerokość w przedziale 90-120 cm, w innym przypadku funkcjonowanie w kuchni więcej niż jednej osoby nie będzie wygodne. Dwoje użytkowników będzie miało problemy z obejściem siebie nawzajem, a przestrzeń pomiędzy zabudową usytuowaną przy ścianie, a wyspą stanie się „wąskim gardłem”, w którym klinować się będą użytkownicy.

Gabaryty wyspy

Następną kwestią są wymiary samej wyspy kuchennej. Żeby miała ona uzasadnienie użytkowe i mogła spełniać funkcję dodatkowego blatu roboczego, projektowana wyspa powinna mieć ok. 80-90 cm głębokości i przynajmniej 120 cm szerokości. To całkiem sporo. Jeśli zamierzamy na niej umiejscowić płytę do gotowania, a do tego zachować na wyspie wygodną przestrzeń roboczą, wyspa nie powinna być węższa niż 200 cm.

Jeśli planujemy umiejscowić na wyspie kuchennej płytę do gotowania, odstęp pomiędzy urządzeniem grzewczym, a krawędzią wyspy, nie powinien być mniejszy niż 30 cm. Im większy odstęp, tym bezpieczniejsze użytkowanie. Zminimalizujemy ryzyko, że przy przechodzeniu obok kuchenki zawadzimy o odstający uchwyt od patelni albo garnka i strącimy zawartość na podłogę, lub, co gorsza - na siebie.


Funkcja ponad formą

Wyspa kuchenna może być mocnym, dekoracyjnym punktem wnętrza. Ma też jednak swoiste minusy. Pierwszym i podstawowym z nich jest nieprzestawialność. Typowa wyspa to element stałego wyposażenia. Nie przestawimy go, jeśli chwilowo nie będzie nam odpowiadało jego usytuowanie, podobnie jak nie przestawimy szafy w zabudowie wnękowej.

W przypadku niewielkich kuchni wyspa z pomocnika może przeobrazić się w przeszkodę. Wyobraźmy sobie salon z aneksem kuchennym w typowej kawalerce, i wyspę, która na co dzień służy jako stół jadalniany. Wyspa nie powiększy się wraz z napływem gości. Nijak jej nie odstawimy, jeśli podczas wieczornego spotkania zechcemy potańczyć. Jeśli nawet na wyposażeniu kawalerki znajduje się rozkładany stół, istnieje prawdopodobieństwo, że nie damy rady go rozłożyć. Zawalidrogą stanie się właśnie... wyspa.


Dla kogo wyspa kuchenna? 

Konstruowanie wyspy ma sens tylko w dużych, przestrzennych pomieszczeniach oraz kuchniach, w których można wydzielić stałe strefy funkcjonalne bez szkody dla wygody.
Jeśli posiadasz niewielki salon z aneksem kuchennym, najprawdopodobniej wyspa kuchenna zamiast pomóc, będzie przeszkadzać. Stanie się zawalidrogą, którą ciężko będzie obejść, a jeszcze ciężej – przesunąć. Pamiętaj, że możliwość przesuwania sprzętów jest wielką zaletą na ograniczonej przestrzeni. Kiedy będziesz chciał odprawić w domu trening fitness, stół złożysz lub przysuniesz do ściany. Wyspę – nie.


Alternatywa dla wyspiarza

Jeśli na chłodno dojdziesz do wniosku, że wyspa może nie jest do końca dobrym rozwiązaniem do Twojego domu, nic straconego. Są jeszcze przynajmniej 3 rozwiązania, które sprawią, że Twoja kuchnia nie będzie szablonowa. I zyska na funkcjonalności (więcej o niuansach wymiarowych projektowania kuchni znajdziesz TUTAJ!).

1. Pogłęb blat roboczy. Typowa wstęga blatowa (czyli blat:) ma 60 cm głębokości. Nawet wśród tańszych materiałów (np. blatów laminowanych) istnieją jednak tzw. „wstęgi pogłębione”. Wstęga taka może mieć głębokość do 120 cm. Wykorzystanie jej pełnych gabarytów nie będzie jednak wygodne.  Ciężko będzie sięgnąć do przedmiotów znajdujących się pod ścianą, a tym bardziej do szafek wiszących. Pogłębienie blatu do 80 cm da Ci jednak znacznie obszerniejszą powierzchnię roboczą, przy relatywnie nadal dobrym dostępie do szafek wiszących – choć warto pogłębić wówczas również szafki wiszące.

2. Odsuń blat od ściany. Zamiast aneksu kuchennego przy ścianie, stwórz wyspę na środku kuchni. I to na niej skoncentruj wszystkie sprzęty. Uwaga: to rozwiązanie dla wywrotowców. I dla posiadaczy jednak tych nadal... nieco większych kuchni:)

 

Ciekawostka: Europejczycy ustawiają sprzęty i meble przy ścianach, pozostawiając na środku pomieszczenia pustą przestrzeń. Może nam się to wydawać oczywiste, ale w kulturze dalekiego wschodu wcale by takie nie było. Japończycy preferują ustawianie sprzętów w centralnym punkcie wnętrza, przestrzeń pod ścianami traktując jako przestrzeń komunikacyjną!

 

3. Skonstruuj autorski stół jadalniany. Jeśli jesteś posiadaczem aneksu kuchennego, pomiędzy nim a salonem najprawdopodobniej ulokujesz stół jadalniany. Jeśli zapewnisz mu możliwość przesuwu (kółka z hamulcem pod nóżkami) i manipulowania wysokością (regulowane nogi), twój stół może pełnić funkcję zarówno blatu kuchennego, jak i jadalnianego. Dwa w jednym = wygoda & elastyczność.

Wyspa kuchenna. Błędy projektowe:

Jeśli wyspa kuchenna nadal jest Twoim marzeniem, zwróć uwagę na typowe mankamenty projektów kuchni, w których występuje wyspa.

  • konstruowanie wyspy zbyt płytkiej i zbyt wąskiej. Minimalne wymiary wyspy to 80 x 80 cm (szer. x gł.).
  • jeśli na wyspie ma się znaleźć kuchenka do gotowania, powinna być ona odsunięta od brzegów wyspy o min. 30 cm. Minimalna szerokość wyspy z płytą do gotowania wynosi 120 cm.
  • Niedoprowadzenie przyłączy pod wyspę: wod-kan dla umywalki i zmywarki; przewodu trójfazowego czy gazowego dla kuchenki do gotowania; gniazd elektrycznych (230V);
  • brak dostępu do gniazd elektrycznych. W przypadku wysp i wysepek dobrze sprawdzą się gniazda nablatowe. Uwaga na ich klasę szczelności!
  • Montowanie gniazd nablatowych biurowych zamiast specjalnych gniazd kuchennych – pokrywy gniazd biurowych z reguły nie są wodoszczelne.
  • Niedostateczna stabilizacja wyspy podczas montażu. Wyspy kompaktowe albo wielopoziomowe mogą wymagać zakotwienia w posadzce. Warto przemyśleć ukrycie kotwienia.
  • Niestaranne wykończenie obudowy wyspy. Jako element centralny, wyspa ze wszystkich stron musi prezentować się nieskazitelnie!
  • Niedoprowadzenie oświetlenia nad wyspę.